Tidslinje – TV STOP fra start til slut

 • august 23, 1987

  23. august: Foreningen TV STOP dannes af græsrødder fra Christiania og BZ-bevægelsen. Ideen er at sende det, man kalder ’kosteskabs-tv’, altså en tv-station der blot består af en videoafspiller og en sender. Her skal alle de alternative videoproduktioner sendes, som de etablerede medier ikke vil røre ved, fordi de er for politiske, smalle eller kontroversielle.
 • juni 1, 1988

  Juni: TV STOP får sendetilladelse til at sende på Kanal 23, der sender i københavnsområdet og er en fælles kanal for forskellige ikke-kommercielle og kommercielle tv-stationer. TV STOP får 8 timers sendetid mandag, tirsdag, onsdag, fredag og lørdag fra 23.00 til 24.00, og fredag nat fra 00.00 til 3.00
 • januar 1, 1989

  1989-1990: Ambitionerne stiger på TV STOP. Tv-stopperne vil ikke nøjes med at sende andres produktioner, men vil også producere selv. Derfor bygges et studie og en trekamera afvikling i Folkets Hus i Stengade 50 på Nørrebro. Nyhedsredaktionen holder til i lokaler hos spillestedet Stengade 30, mens fredagsredaktionen og teknikgruppen holder til i lokaler i Griffenfeldsgade 29.
 • februar 1, 1990

  TV STOP anskaffer sig en benzindreven bil til at supplere vores cykelvogn, så det bliver lettere at komme ud og dække begivenheder uden for eget nærområde.
 • april 6, 1990


  6. April: TV STOP sender sin første udsendelse, der er en direkte live-udsendelse fra studiet i Folkets Hus.
  Se klip fra første udsendelse
 • juli 1, 1991

  TV STOP lukkede stationen i en måned og reorganiserede strukturen. Dette gav en større klarhed over de enkelte gruppers arbejde, og der blev indført en ledelse. Desuden blev programfladen ændret med blandt andet flere ny-producerede udsendelser til følge.
 • juli 5, 1991

  5. juli: Et hold fra TV STOP følger med ind i daværende miljøminister Svend Aukens have, under en aktion hvor aktivister graver et hul i haven i protest mod Øresundsbroen. TV STOP’s journalist bliver senere dømt for ulovlig indtrængen og fotografering på privat område, men frikendes efterfølgende i efteråret 1994 af Højesteret med den begrundelse, at det havde offentlighedens interesse. I de følgende år dækkede TV STOP i øvrigt protesterne mod Øresundsbroen intensivt. Indslag om Svend Auken-sagen
 • maj 18, 1993

  18. maj: TV STOP filmer Nørrebro-urolighederne efter EU-afstemningen, hvor Københavns Politi skyder med skarpt mod demonstranter. TV STOP’s optagelser er med til at gennemhulle centrale dele af politiets forklaringer, og som følge deraf rettes også de etablerede mediers opmærksomhed mod politiets optræden. Indslag om 18. maj
 • juni 24, 1993

  24. juni: I forlængelse af erfaringerne fra 18. maj oprettes en ’balladegruppe’ på TV STOP. Idéen med gruppen er, at nogle aktivister bliver specialiserede i at dække uroligheder, sådan at de både oplæres og får rutine i at arbejde under disse ofte ret voldsomme forhold. Balladegruppen fungerer helt indtil stationens lukning og har betydet, at TV STOP ofte har haft de bedste optagelser af uroligheder, og dermed har kunnet sælge af sine billleder til andre tv-stationer.
  Læs mere om 'Balladegruppen'
 • januar 29, 1994

  29. januar: TV STOP afholder Psykotronisk Road Killer Party i Stengade, en multimediefest for perverse privatbilister der byder på forvredne trafikofre og festlige harmonikasammenstød
 • april 1, 1994

  En journalist fra TV STOP anholdes under en politiaktion på Christiania, fordi Københavns Politi ikke bryder sig om at blive kigget over skulderen af kritisk presse.
 • maj 1, 1994

  1. Maj: TV STOP hyrer en ny fotograf. Han hedder Kim og er blind. Den første reportage fra Kim er fra Fælledparken og hedder ”Blind 1.maj”.
  Se indslag
 • maj 7, 1994

  7.-8. maj: TV STOP arrangerer en kæmpe undergrundsfilmfestival i ungdomshuset, under titlen ”Attak of the 3-headed Filmwixen”. Samme weekend deltager TV STOP i Video-OL, som bliver afholdt på en færge der sejler mellem København, Gøteborg og Oslo med deltagelse af videogrupper og tv-stationer fra hele verden. TV STOP vandt tre førstepræmier og to tredjepræmier.
 • september 24, 1994

  24. september: TV STOP dækker protesterne mod naziborgen i Kværs i Sønderjylland. Her har tyske nazister etableret et trykkeri i ly af dansk lovgivning. Demonstration er indkaldt af lokale borgere i Kværs og samler ikke kun sønderjyske antifascister, men antifascister fra hele landet. Protesterne får de tyske nazister til at stikke halen mellem benene, og ryster desuden Thies Christophersen i det nærliggende Kollund så meget, at han også flygter ud af landet få måneder efter.
 • november 30, 1994

  30. november: Fem pressefolk, deriblandt to tv-stoppere tilbageholdes og kropsvisiteres i Malmø i forbindelse med dækningen af en nazidemo i Lund og protesterne mod den.
  Se indslag
 • april 6, 1995

  6. April: TV STOP fejrer 5 års-dagen for sin sendestart med en kæmpe 3-etagers  fødselsdagsfest i Ungdomshuset på Jagtvej 69.
 • august 27, 1995

  27. august: En fotograf fra TV STOP filmer da en gummiged river muren ned ved Vridsløselille Statsfængsel, og flere fanger flygter. Billederne har siden gået verden rundt. Tre tv-stoppere bliver anholdt for medvirken, sigtelserne frafaldes først i november samme år.

  Se optagelse af fangeflugten
 • september 16, 1996

  16. september: En journalist og en fotograf fra TV STOP anholdes i forbindelse med en retssag i Tårnby Ret, der handler om beslaglæggelse af andre journalisters optagelser af en protestaktion mod Øresundsbroen. TV STOPs folk anholdes, fordi de er kommet til at filme en dommer, da de forsøgte at få en kommentar fra anklageren.
 • januar 1, 1997

  1991-1997: TV STOP kæmper en lang og sej kamp med Justitsministeriet og Dansk Journalistforbund for at få pressekort til os selv og alle andre folk, der udfører ulønnet journalistisk arbejde. Kampen bærer frugt i januar 1996, hvor en forsøgsordning indføres, og i 1997 gøres den permanent, sådan at ulønnede pressefolk nu kan få de pressekort, der kan give adgang bag politiets afspærringer.
 • april 28, 1997

  28. april: Et hold fra TV STOP følger med da en gruppe aktivister besætter Perus Ambassade i solidaritet med den peruvianske guerilla MRTA. Alle tre tv-stoppere anholdes sammen med aktivisterne og idømmes efterfølgende dagbøder for ulovlig indtrængen.
 • juni 16, 1997

  16.-18. juni: Et hold fra TV STOP tager til Amsterdam og dækker protesterne ved EU-topmødet under forhandlingerne om den såkaldte Amsterdam-traktat. Protesterne og det alternative folkemøde var den første massemobilisering i forbindelse med et topmøde i EU.
  Se indslag
 • marts 24, 1998

  24. marts: Pia Kjærsgaard forsøger at promovere sin hadske politik ved at besøge Griffenfeldsgade på Nørrebro sammen med en radiovært fra DR-programmet Strax, men mødes af protester, der får hende til at forskanse sig i en bank. TV STOP har et hold på pletten, og bliver af retten dømt til at udlevere sine optagelser til politiet. En del af billedmaterialet på råbåndet slettes inden udleveringen til politiet for at beskytte interviewkilder, og den ansvarshavende redaktør bliver idømt dagbøder for at ødelægge bevismateriale.
  Se indslag om Pia Kjærsgaard på Nørrebro
 • november 1, 1998

  November: TV STOP udlåner en time af sin sendetid hver anden uge til en gruppe kurdere, der laver programmer om kurdiske forhold under navnet TV Kurdi.
 • februar 13, 1999

  13.-16. februar: TV STOP sender flere hold til Aalborg for at dække protesterne mod en ny naziborg i Nørresundby. En af TV STOPs journalister anholdes og varetægtsfængsles i to uger. Journalisten tiltales for deltagelse i gadekampe, men frifindes og modtager erstatning for dansk politis inkompetence. På grund af fængslingen kan der ikke produceres en udsendelse om begivenhederne. Derfor er TV STOPs udsendelse den 16. februar et skilt, hvorpå der står ”I aften nægter TV STOP at sende, fordi politiet har taget vores studievært til fange da hun dækkede demonstrationen mod naziborgen i Ålborg lørdag d. 13.2.1999”. I de følgende år dækker TV STOP intenst den nordjyske kamp mod naziborgen. Se indslag
 • april 1, 1999

  april-maj: Ved fordelingen af lokal-tv sendetider tildeler det Fælles Fjernsynsnævn i København TV STOPs sendetid til porno-tv, og giver os sendetid kl. 8 om morgenen – i stedet for kl. 23, som stationen hidtil har haft. Dette protesterer tv-stopperne over, blandt andet i form af en sendetidskampagne, hvor de appellerer til forskellig side i kampen for at generobre den gode sendetid. Bestræbelserne lykkedes, og TV STOP beholder sin sendetid kl. 23 de fleste af ugens dage. Se indslag
 • juni 1, 1999

  TV STOP dækker protesterne mod Københavns Kommunes byggeplaner i Folkets Park på Nørrebro, som ligger lige ved siden af TV STOP. Aktivister fra TV STOP laver også selv nogle tv-happenings hos de arkitekter, der skal stå for byggeriet. De folkelige protester virker, og i 2003 opgiver kommunen byggeplanerne.
  Se indslag
 • oktober 1, 2000

  oktober: Et år efter at TV Kurdi er holdt op med at sende, opstarter en anden gruppe kurdere Kurd TV som en redaktion på TV STOP. Her sender de i første omgang en time hver anden uge og fra 2004 en time hver uge. Da TV STOP lukker opnår Kurd TV egen sendetid.
 • juni 13, 2001

  13.-17. juni: TV STOP sender flere kamerahold til Göteborg for at dække protesterne mod EU-topmødet, hvor det svenske politi skyder mod demonstranter. En demonstrant bliver livsfarligt såret. Se indslag
 • marts 19, 2002

  TV STOPs bil, der i årenes løb har gået gennem ild og vand for stationen, klarer ikke synet og må skrottes.
 • december 12, 2002

  12.-13. december: Der er EU-topmøde i København. Udover at dække protesterne mod det, er TV STOP med til at etablere et alternativt pressecenter i samarbejde med andre progressive medier.
  Se indslag om topmødet
 • juni 1, 2005

  TV STOP beslutter af stoppe sin udsendelsesvirksomhed og overdrager sendetid og udstyr til den nystartede tv-station tv-tv.
 • april 6, 2012

  6. april: TV STOP genopstår på tvstop.dk
Creative Commons licens
Videoerne er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 2.0 Generisk Licens.
Brug og deling af videoerne, eller dele heraf, må kun ske på ikke-kommercielle vilkår og ved overholdelse af droit moral.
Vi forbeholder os retten til at fjerne indlæg og kommentarer af racistisk-, nedsættende- eller personfølsom karakter.