113 skud

113 skud

Horst Pedersen blev ramt af politiets kugler

Klokken 0.14 sendte politiledelsen en deling op for at genindtage torvet. Det fik urobetjentene til at sende en kraftig advarsel over radioen, fordi delingen ville være i stort undertal, og politiet var på dette tidspunkt løbet tør for tåregas. Næsten samtidig ankom en anden deling ad Blegdamsvej til torvet, hvor den blev mødt af et bombardement af brosten, og måtte trække sig tilbage.

Urobetjentene brød i midlertidigt deres ordre om at forholde sig observerende og fremkaldte derved en knibesituation, der udløste indsats fra politistyrken på Nørrebrogade. Den defensive strategi var nu næsten opgivet, og politidelinger blev fra begge sider af torvet sendt ind i et sandt bombardement af brosten. Delingen nåede frem til det sidste hus på Fælledvej før torvet. Mange betjente var på dette tidspunkt ramt af brosten. Alligevel fortsatte fremrykningen, indtil råbet “træk pistolerne” lød. De første skud blev affyret klokken 0.34.

Varselsskuddene havde tilsyneladende den ønskede effekt. Demonstranterne holdt igen med stenkastene, og det gjorde det muligt for politiet at trække sig 20-30 meter tilbage. Klokken 0.36 ramte en enkelt sten en betjent, og næsten samtidig blev ordren “skyd efter benene” givet, og der lød et enkelt skud. Råbet blev gentaget 8 sekunder senere og denne gang kraftigere.

Indslag om 18. maj-rapporterne

Det udløste en ny skudsalve, der varede i over 17 sekunder. På tv-optagelser fra NDR (Norddeutsche Rundfunk) og Vesterbro Lokal TV ses betjentene nu skyde direkte ind i menneskemængden.

Faktum er imidlertid, at der var væsentlig forskel på de to episoder. Under den første episode var politiet hårdt presset og skød overvejende varselsskud op i luften. Presset var ikke tilstede under 2. episode, men her besluttede politiet – tilsyneladende opildnede af urobetjente – at skyde direkte ind i menneskemængden. Dette gentog sig ved den 3. skudepisode, der fandt sted 8 minutter senere – kl. 0.45 – på Sankt Hans Torv. Politiet var nu nået frem til torvet, og med den nu fremskaffede tåregas var de ved at få situationen under kontrol. En lille gruppe betjente rykkede samtidig op ad Guldbergsgade mod demonstranterne. Under denne offensive fremrykning skød politiet for 3. gang direkte ind i menneskemængden.

>> Fortsættes >>

Nørrebro som EF-fri zone Første fremrykning 113 skud Efterspillet Skudepisoden der blev væk
© 2024 TV STOP - WordPress Theme by WPEnjoy